Kind & Taal vzw stopt

“Slecht nieuws voor Limburg”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Kind & Taal vzw is een project van gezinsondersteuning en taaltraining voor kwetsbare gezinnen.
Ik ken dat project goed vanuit mijn periode als Limburgs gedeputeerde en als beheerder van de Stichting openbaar nut Limburg Sterk Merk (LSM).
Het was een belangrijk programma in het kader van het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK).

De reden voor de stopzetting: het Europees geld is op. (1) Maar dan is er toch nog Vlaams en provinciaal geld!
65 medewerkers verliezen hun job.
Toen Kind & Taal vzw van start ging, is er altijd (informeel) gesteld vanuit Vlaanderen dat zij zouden zorgen voor de verderzetting van het project.
Nu het zover is, geeft Vlaanderen niet thuis
.
Het is natuurlijk geen toeval dat zowel de Vlaamse minister van Onderwijs Ben Weyts, als de Limburgse gedeputeerde van Onderwijs Bert Lambrechts van N-VA- strekking zijn.
Blijkbaar wil de N-VA niet weten van beleidsmaatregelen om de specifieke taal- en leerachterstand van Limburgse kinderen aan te pakken. Dat is eveneens al gebleken bij vragen, die ik hierover gesteld heb aan Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA).
Er moet structureel werk gemaakt worden van de onderwijsachterstand in Limburg. (2)
Dat is voor alles de verantwoordelijkheid van Ben Weyts, maar ook Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits heeft hierin een rol te spelen.
Kind & Taal vzw neemt net kwetsbare kinderen met de hand en werkt samen met hun ouders aan het creëren van gelijke kansen.

Uit een eerder rapport van de provincie Limburg over de onderwijssituatie blijkt dat onze provincie in vergelijking met de rest van Vlaanderen nog steeds heel wat achterstand heeft. Zo zijn er minder leerlingen in het Algemeen Secundair Onderwijs (ASO), is er minder doorstroming naar het hoger en universitair onderwijs, zijn er het hoger aantal schoolverlaters en zijn er een toenemend aantal gezinnen waar de thuistaal niet het Nederlands is.
Wat gaat hier nu specifiek nog rond gebeuren als Kind & Taal wegvalt?

Alle betrokken gemeentebesturen moeten samen met Vlaanderen, de provincie Limburg en LSM rond de tafel gebracht worden om te redden wat er nog te redden valt. En er is nog SALK Turbo.
Beleid en politiek zijn een kwestie van prioriteiten en bijzondere problemen en omstandigheden vragen om bijzondere oplossingen.
Werk voor de gouverneur, samen met Vlaanderen.

Geen geld meer? Er is nog geld genoeg bij Vlaanderen, de provincie Limburg en LSM, gebruik het voor de belangrijkste, echte noden.

Elke politicus weet dat Europese middelen eindig zijn en dat er na een bepaalde periode moet gezorgd worden voor reguliere middelen. Ook hier falen Ben Weyts en Bert Lambrechts.
In de politiek moet er vooruitgezien worden en dat is hier niet gebeurd.

Ik zal alleszins zowel Hilde Crevits, als Ben Weyts hierover ondervragen.”