Klimaattrefdag

Op dinsdag 29 november 2016 organiseerde de provincie Limburg in Greenville, Centrum-Zuid in Houthalen-Helchteren voor de tweede maal een klimaattrefdag.

Er waren een 90-tal aanwezigen: provinciale en lokale beleidsverantwoordelijken en ambtenaren en verantwoordelijken en medewerkers van diverse organisaties.
Er was een plenair gedeelte en nadien waren er de gans dag diverse werkgroepen.

Na gouverneur Herman Reynders verzorgde gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove de inleiding.

“Hartelijk welkom.

Deze dag heeft tevens een beetje een symbolische betekenis, een verjaardag. Het is immers vijf jaar geleden dat alle Limburgse gemeenten en steden de Burgemeestersconvenant ondertekenden.
Ik heb dat toen gedaan als burgemeester van Sint-Truiden en sta hier nu als verantwoordelijk gedeputeerde.

Iedereen zal op haar/zijn plaats inspanningen moeten doen om de vooropgestelde klimaatdoelen te behalen. Alle inspanningen lonen, maar we zullen als maatschappij toch een aantal fundamentele beslissingen moeten nemen, willen we daar geraken.
Soms is het nog al ontmoedigend. Zo is er de verkiezing van Donald Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten, die aankondigt de fossiele brandstof sector opnieuw alle kansen te geven.
Dichter bij huis zijn  er nu de talrijke initiatieven rond kerstmis (bijvoorbeeld ijspistes; ijssculpturenfestival), waar er nauwelijks bekommernis is over hoeveel energieverbruik ‘er doorgejaagd wordt’. Maar we moeten doordoen.

Vandaag willen we heel wat goede voorbeelden aanhalen, die relatief eenvoudig door andere organisaties en/of gemeenten kunnen overgenomen worden.
Naast een sterk inhoudelijk element en de netwerkmomenten, is er vooral de mogelijkheid om goede ervaringen uit te wisselen. Daartoe hebben wij ook een publicatie gemaakt, die een aantal van de Limburgse voorbeelden laat zien.

Er was op maandag 19 september 2016 de eerste Limburgse klimaattop.
We willen dit volgend jaar herhalen, waarbij we vooral willen kijken naar realisaties en goede voorbeelden van klimaatadaptatie.

Ik blijf het zeggen: we moeten algemeen rond de klimaatproblematiek bezig blijven. Zo vind ik het positief dat het Vlaams parlement vorige week een ambitieuze resolutie goedgekeurd heeft.
Maar de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018 zijn een cruciaal moment.
Het gemeentelijke politieke niveau staat het dichtst bij de burger en dat moment moeten we aangrijpen om de burger, de kiezer verdere stappen te laten zetten qua aanpak van de klimaatproblematiek en welbepaalde adaptatievoorstellen.

Dit initiatief vandaag is voor mij een voorbeeld hoe ‘de nieuwe provincie’ zou moeten werken: heel praktisch en ondersteunend.  Vandaar dat we een eenvoudige folder mee in de documentatiemap gestopt hebben met informatie voor wat en bij wie u terecht kan voor welke vragen.

Ik wens u een aangename en leerrijke klimaattrefdag.”

 

Hieronder vindt u de perstekst.   

Zie onder andere “Ik hoop juist dat ze me voor rechtbank dagen”. Het Belang van Limburg, 30-11-2016, p. 24. Hasseltse afvalkunstenaar: “Ik hoop juist dat ze me voor rechtbank dagen”. www.hbvl.be, 30-11-2016.

Zie ook Trefdag Klimaatgemeenten van 21-11-2016 en Eerste Limburgse Klimaattrefdag van 24-01-2014 op deze website.