Ludwig Vandenhove ondervoorzitter ‘Bijzondere commissie voor de opvolging van buitenlandse missies’

De bijzondere commissie voor de opvolging van buitenlandse missies is een commissie van de Senaat en de Kamer van Volksvertegenwoordigers, die enkel achter gesloten deuren vergadert.

 

 

 

 

 

 

 

 

Senator Francis Delpérée is voorzitter, burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove is ondervoorzitter.

 

 

“Deze commissie kent een zeer moeizame start.
Dit heeft ongetwijfeld te maken met de delicate en uitzonderlijke onderwerpen die er behandeld worden, maar evenzeer met het gegeven dat gemengde commissies van Senaat en Kamer van volksvertegenwoordiger traditioneel moeilijk werkbaar zijn.
Momenteel werken we aan een reglement van inwendige orde en de volgende vergadering is voorzien op donderdag 28 mei eerstkomende.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

De uitdaging van deze bijzondere commissie voor de opvolging van buitenlandse missies moet zijn een goed evenwicht te vinden tussen enerzijds het parlement en de bevolking informeren over de buitenlandse operaties waaraan Belgische militairen deelnemen zoals dat in een democratie past en anderzijds voldoende verantwoordelijkheid aan de dag te leggen om de personen op het terrein niet in gevaar te brengen. Maar het kan voor de sp.a en mijzelf niet de bedoeling zijn dat het parlement en de bevolking buitenspel gezet worden en verstoken blijven van de meest noodzakelijk informatie. Nochtans is dat precies wat minister van Defensie wel wil: zo weinig mogelijk informatie geven. Dat is dan oo
k DE ECHTE reden voor de moeizame start en werking van deze bijzondere commissie voor de opvolging van buitenlandse missies.”,
besluit
Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie ook de tekst ‘Sturen van Belgische troepen naar het buitenland: grondwetswijziging meer dan ooit nodig!’ op deze website.