Ludwig Vandenhove spreekt over de wijkinspecteur

Op maandag 10 april 2016 heeft gedeputeerde van Veiligheid Ludwig Vandenhove een voordracht gegeven in het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) voor de wijkinspecteurs-in-opleiding in het kader van het vak Excellente Politiezorg (EPZ).

Hij sprak er op uitnodiging van de coördinator wijkopleiding PLOT Chris Lejeune, die nog ‘gediend heeft’ als politieman (nu hoofdinspecteur Officier van Gerechtelijke Politie (OGP)) onder hem als burgemeester in de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken.

“De idee is ontstaan tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie Limburg op dinsdag 5 januari 2016”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Ik doe dat graag: uit de praktijk vertellen.

Als burgemeester heb ik steeds veel belang gehecht aan  de functie van wijkinspecteur binnen het politiekorps. En ik ben daarover niet van gedacht veranderd.

Voor mij is de rol van een wijkinspecteur nog steeds sterk onderschat.
Ik ben benieuwd, nu er met de terreuraanslagen van de laatste weken  door meer en meer beleidsverantwoordelijken gepleit wordt voor ‘meer ogen en oren’ op straat, of dit een impact gaat hebben op de wijkwerking van de lokale politiekorpsen.

Voor mij is de basis van gemeenschapsgerichte politiezorg voldoende aandacht, middelen en mensen voor de wijkwerking.

Is er een verband tussen radicalisering en te weinig politie op straat, in buurten, in wijken? In mijn visie duidelijk wel.”

Hieronder vindt u het schema dat Ludwig Vandenhove als leidraad gebruikt heeft.

 

Zie ook De veiligheid van de staat moet dichter bij gemeenten/steden en de burger staan! van 08-03-2011 en De wijkinspecteur komt bij u langs! van 18-08-2010, Herwaardering wijkinspecteur! van 19-08-2009 en De wijkagent is belangrijk! van 26-05-2009 op deze website.