Meer natuur en proper water!

“Dat is wat wij als VOORUIT willen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Ik stelde een actuele vraag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op woensdag 21 februari 2024 omtrent het meest recente rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Wat blijkt?
De waterkwaliteit in landbouwgebied gaat achteruit en ook in het grondwater is de hoeveelheid nitraat opnieuw gestegen.(1) Ondertussen heeft de Vlaamse regering beloofd aan de landbouwers om de normen te verminderen, begrijpen wie kan.
Voor mij de bevestiging dat de Vlaamse N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid de boeren een aantal zaken toegezegd heeft, die in de praktijk niet realiseerbaar zijn. Opvallend is eveneens de verschillende interpretatie, die de ministers van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en van Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) aan het rapport geven.
De enige conclusie is dat als het water vervuild is en de grond ziek is, de boeren geen toekomst hebben. 

Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Zuhal Demir.(2)

“Opmerkelijk: het was mijn eerste actuele vraag in de plenaire vergadering, hoewel de legislatuur bijna voorbij is.
Ik laat altijd de jongere collega’s voorgaan, zij moeten nog meer de media halen dan ik.
Op woensdagmiddag is er (altijd) pers in het Vlaams parlement aanwezig en er is natuurlijk de rechtstreekse uitzending van Villa Politica op Eén van de Vlaamse Radio en Telvisie (VRT)”, 
besluit Ludwig Vandenhove.        
___