Milieuvergunning vliegactiviteiten Brustem eindelijk in orde!

"Met de beslissing van de deputatie van donderdag 31 juli 2014 is de milieuvergunning voor (beperkte) vliegactiviteiten in Brustem (Sint-Truiden) eindelijk in orde.", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

 

Hieronder vindt u het persbericht.

 

Milieuvergunning voor vliegactiviteiten Brustem.

“Ik heb altijd gezegd, ook als burgemeester, dat ik voor economische vliegactiviteiten (met tewerkstelling) ben op de voormalige militaire basis in Brustem.”, zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove. “Daarom heb ik vorig jaar de milieuvergunning tijdelijk verlengd op voorwaarde dat een aantal zaken op orde gezet werden.”

Nu is het zover.

De activiteiten, die in  feite nooit vergund geweest zijn, zijn nu geregulariseerd door de Limburgse deputatie op voorstel van Ludwig Vandenhove. Het gaat onder andere over de milieuvergunning voor het gebruik van enkele loodsen op het terrein.

In deze loodsen is er enerzijds een kleine werkplaats voorzien en anderzijds gebeurt daar de brandstof opslag en de bevoorrading voor het tanken van de vliegtuigjes.

Deze loodsen hebben er altijd gestaan (nog uit de tijd van de militaire activiteiten), maar zijn nooit vergund geweest voor de huidige (burgerlijke) activiteiten.

 

Via deze regularisatie worden ook een aantal milieutechnische elementen eindelijk opgelost.

 

Ludwig Vandenhove: “De vergunning wordt nu afgeleverd voor 4 jaar.

Het is de bedoeling om binnen die periode van 4 jaar de activiteiten te verhuizen naar het industriepark van Brustem ten noorden van de landingsbaan (locatie voor vliegtuig gebonden activiteiten).

Om dit mogelijk te maken, moeten er nog heel wat processen (onder andere qua ruimtelijke ordening) doorlopen worden. Vandaar deze overgangsperiode van 4 jaar.

De eigenlijke start -en landingsbaan is nog vergund tot 17 maart 2024.

 

Het advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie (PMVC), waarin alle betrokken administraties en diensten zitten, was unaniem positief.

Er waren slechts 2 klachten, die enkel betrekking hadden op de kostprijs en de toekomstige bestemming van de industriegrond.

Er was geen enkele milieutechnische klacht, ook niet uit de omgeving.

 

Ik heb vertrouwen in de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en de investeerder (bvba Limburg Regional Airport, gevestigd in Genk) dat er nu eindelijk een echt economisch project komt, waarbij het recreatief vliegen van ondergeschikt belang wordt.”

 

Voor meer informatie: Ludwig Vandenhove (GSM 0475/44 68 72).

 

Zie ook Tijdelijke vergunning voor vliegterrein Brustem, TVL-nieuws, 30 mei 2013; Milieuvergunnning voor vliegactiviteiten in Brustem beperkt tot 31 maart 2014, Limburg Actueel, 30 mei 2013; Provincie zoekt economische activiteiten voor luchthaven Brustem, Het Laatste Nieuws, 31 mei 2013, p.19; Het Nieuwsblad, 31 mei 2013, p.25, Brustem Airport krijgt tijdelijke vergunning, www.hbvl.be, 31 mei 2013.

Zie onder andere Verstandige beslissing! van 29 januari 2013 en In Haspengouw moeten we weten wat we willen van 9 mei 2013 op deze website.