Milieuzorg Op School (MOS) blijft succesvol

“Milieuzorg Op School (MOS) blijft een succesvol project voor het onderwijs.
Als provincie Limburg blijven we er maximaal op inzetten.”, zegt gedeputeerde voor natuur en milieu Ludwig Vandenhove.

We kunnen kinderen niet jong genoeg vertrouwd maken met onderwerpen als milieu, natuur, duurzaamheid, ontwikkelingssamenwerking, etc. MOS is daartoe een ideaal educatief waardevol, laagdrempelig en goedkoop middel.”

12 leerlingen van de Provinciale Secundaire School in Diepenbeek wonnen de 2de prijs in de wedstrijd ‘Seks, drugs en rock & roll in de slakkenwereld’ met hun project ‘Green High Make Over Garden Edition’.

“Ik wens hen van harte proficiat en wens ze veel plezier met hun prijs een dagje meevaren met de Belgica.”, zegt Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Twaalf Limburgse leerlingen winnenwedstrijd Milieuzorg Op School en varen een dagje mee met de Belgica.

Milieuzorg op School (MOS) riep via de wedstrijd “Sex, drugs en rock & roll in de slakkenwereld!” scholen op om milieu-gerelateerde onderzoeken uit te voeren en zo mee te dingen naar een mooie prijs.
Twaalf leerlingen van het “Green High Make Over Team” van de Provinciale Secundaire School Diepenbeek Green High wonnen met hun “Green High Make Over Garden Edition” de tweede prijs: een tocht met de Belgica.
Voor gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove is dit eens te meer een bewijs hoe succesvol MOS in Limburg is en hoe MOS in de scholen lééft.

Deze wedstrijd sluit aan bij de decretale specifieke eindtermen “onderzoekscompetenties” voor de derde graad Algemeen Secundair Onderwijs (ASO). Bedoeling van deze specifieke eindtermen is dat de leerlingen via onderzoeksopdrachten kennismaken met wetenschappelijk onderzoek binnen een bepaald wetenschapsdomein verbonden aan een pool (economie, wetenschappen, wiskunde, moderne talen, …).
MOS stimuleert op deze manier leerlingen om via verschillende invalshoeken het milieuaspect te benaderen. In het Provinciaal Natuurcentrum staan dagelijks 3 MOS-begeleiders klaar om scholen hierbij te ondersteunen.

Het Green High Make Over Team vormt de uitgestrekte grasvlakten van de school om tot ecologisch en economisch verantwoorde tuinen met als doel de biodiversiteit van de school te verhogen. De milieulink, de maatschappelijke relevantie, de onderzoekshouding, de samenwerking, de brede bevraging, de aanzet tot realisatie van dit project, … overtuigden de jury.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove blijft voorvechter van de MOS-projecten. “Ik wil de huidige winnaars feliciteren en een leerrijke ervaring wensen op de Belgica. Ik ben ervan overtuigd dat dit de andere scholen ertoe aanzet een volgende keer ook mee te doen aan wedstrijden. Ik heb al veel mooie MOS-projecten in Limburgse scholen gezien, die absoluut een prijs waard zijn!”, besluit Ludwig Vandenhove

Als prijs kozen de leerlingen van het “Green High Make Over Team” een de tocht met het oceanografisch onderzoeksschip Belgica! Met zo'n tweehonderd dagen per jaar op zee verzekert dit polyvalente onderzoeksvaartuig zowel het toezicht op de kwaliteit van het mariene milieu als talrijke expedities voor wetenschappelijk onderzoek. En de leerlingen mogen een dag mee!
Op 13 mei varen de twaalf leerlingen uit met de Belgica voor een onderzoek op de Noordzee. De Belgica vertrekt rond 10.00u ’s morgens in Zeebrugge, de thuishaven van het schip. Terugkomst verwacht rond 16.30u.

Zie onder andere ‘Technisch Technologische Vorming (TTV)-doe voormiddag’ van 27 februari 2013 en ‘Projecten Milieuzorg op School (MOS) moeten blijven!’ van 6 februari 2013 op deze website.

 

Tags: