Monument ter ere van koning Albert I verhuist naar de Stapelstraat

Het monument ‘ter ere van koning Albert I en ter nagedachtenis van de Sint-Truidense wapenbroeders gevallen op het veld van eer’ werd na de Eerste Wereldoorlog (WO I) door de bevolking aan het stadsbestuur aangeboden.
Het werd geplaatst in de inkomhal van het stadhuis op de Grote Markt en werd op 2 september 1934 onthuld.

“Sinds de start van de binnenrestauratiewerken in het stadhuis wordt het monument bewaard in het voormalig Belgacom-gebouw.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

Het monument werd gemaakt naar een ontwerp van stadsarchitect Govaerts.
De uitvoering werd gerealiseerd door de firma Ateliers Vincent Ravert & fils te Aarschot.
Het monument, met de voorgevel in Grieks-Dorische stijl, bevatte drie platen in wit standbeeldmarmer met daarop de namen van de gesneuvelden.

Later werden aan dit monument nog 2 platen (in hout) met de namen van de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog (WO II) toegevoegd.

In het gerenoveerde stadhuis is geen plaats meer voorzien voor het monument.
De optie om het monument buiten te plaatsen kon niet worden weerhouden, omdat de destijds gebruikte materialen niet geschikt zijn voor alle weersomstandigheden.

Uit respect voor iedereen, die destijds op de naamplaten werd vermeld, opteert het stadsbestuur ervoor - in samenspraak met de vaderlands
lievende verenigingen - om aan weerszijden van het huidige oud-strijdersmonument in de Stapelstraat een naamplaat toe te voegen met vermelding van alle namen, die op het oorspronkelijke monument in het stadhuis (61) en de toegevoegde naamplaten (108) waren vermeld.

Op die manier kan iedere voorbijganger (en niet enkel diegenen, die destijds in het stadhuis kwamen) de namen lezen en ze herdenken.

“Er wordt overwogen om het oorspronkelijke monument in een nieuw te bouwen of een te renoveren stadsgebouw te plaatsen.
Misschien kan dit het best gebeuren in het kader van de plechtigheden rond de 100-jarige herdenking van WO I in 2014.”, besluit
Ludwig Vandenhove.

Zie de tekst ‘Onderzoeksgids voor de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog in Haspengouw’ van 9 januari 2012 op deze website.

 

Over dit item verscheen in Het Laatste Nieuws van maandag 19 maart 2012 het artikel ‘Oudstrijders krijgen nieuwe naamplaat.’

Zie ook de tekst ‘Betere samenwerking tussen de oud-strijdersverenigingen’ van 17 februari 2012 op deze website.