Natuurheld Jeanne Hoogenboom

Op woensdag 14 oktober 2015 was het voor de 2de keer de Dag van de Boseigenaar in het kader van  de Week van het Bos.

In elke provincie kozen de Bosgroepen een held.
Limburg koos Jeanne Hoogenboom.

“Ik heb Jeanne leren kennen in 2007 als toenmalig burgemeester van Sint-Truiden toen ze het kasteel van Nieuwenhoven kocht”, zegt gedeputeerde en voorzitter van de 5 Limburgse Bosgroepen Ludwig Vandenhove.
“Jeanne is een echte pionier.
Op haar domein Nieuwenhoven is ze er in geslaagd van een troosteloze toestand een mooi en gevarieerd bos te maken door vooral niet teveel te doen.
Na een kaalkap gaf zij de kans aan de natuurlijke verjonging en waar echt nodig plantte ze groepjes inheems loofhout (kwalificatie en dimensioneren - QD-beheer voor kenners).
Jeanne zette zich in bij de Bosgroep Zuid-Limburg als bestuurslid en liet als één van d eerste Vlaamse privéboseigenaars haar bos Forest Stewardship Council (FSC) certificeren.

Volgend jaar gaat ze trachten de vijvers aan te pakken.

Jeanne is tevens de bevestiging van het belang van de Bosgroepen als organisaties.
70% van het Vlaamse bos is eigendom van particulieren met een gemiddelde oppervlakte van minder dan 1 hectare (ha).
Dat komt neer op meer dan 100 000 boseigenaars.

De laatste berekening van het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse gemeenschap geeft aan dat er in Vlaanderen ongeveer 185 736 ha bos is, waarvan 54 287 ha in Limburg. Zo’n 38 000 ha daarvan is privé-bos.

Wij moeten er dan ook alles aan doen, ondanks het wegvallen van  de financiële middelen vanuit Vlaanderen door het afschaffen van het Provinciefonds, om de werking van Bosgroepen overeind te houden.”

Ludwig Vandenhove overhandigde Jeanne Hoogenboom bloemen als ‘natuurheld’.
Voordien was er een wandeling geweest op haar domein.

Zie onder andere Week van het Bos: deze leuke dingen zijn er te doen. www.hln.be, 12-10-2015. Week van het bos: Helden van het bos. www.uitinvlaanderen.be. Week van het bos: Helden van het bos. www.hbvl.be.

Zie ook Week van het bos van 12-10-2015 en Hebben (de) Bosgroepen nog een toekomst? van 30-07-2015 op deze website.