Nieuwe natuur- en parkgidsen gediplomeerd

Op zaterdag 13 december 2014 werden 28 natuurgidsen en 11 parkgidsen gediplomeerd in de bovenzalen van het kasteel van Bokrijk, Bokrijklaan 8 in Genk.
De opleidingen worden jaarlijks georganiseerd door de Werkgroep Limburgse Natuurgidsen vzw.

Gedeputeerde van leefmilieu Ludwig Vandenhove was aanwezig.

Ludwig Vandenhove: ”De tijd gaat snel, zeker als je wat ouder wordt.
2 jaar geleden stond ik hier op diezelfde plaats voor mijn eerste officiële activiteit als gedeputeerde.
Dat feit, samen met mijn al jarenlange kameraadschap met voorzitter Leo Thomassen en echtgenote Reinhilde Cuppens, maakt van deze diploma uitreiking telkens iets bijzonders.

 

Proficiat aan alle gediplomeerden, maar zeker ook aan alle vrijwilligers, die er steeds voor zorgen dat deze cursussen kunnen doorgaan.
Met het beleid van de huidige federale en Vlaamse regering worden de vrijwilligers in onze huidige samenleving zeker niet gespaard.
De talrijke bezuinigingen raken onze maatschappij en het zogeheten middenveld recht in het hart.

Wij blijven in Limburg heel wat natuurgidsen nodig hebben.
Limburg is niet enkel de groenste provincie van Vlaanderen, maar bezit tevens het meest natuur op wandelafstand.
Dit blijkt uit gegevens van de vzw Natuurpunt Vlaanderen [1]. Zo heeft de helft van  de Vlamingen geen toegang tot natuur op wandelafstand. In Limburg daarentegen heeft 66% van de inwoners kans op rust en ontspanning in het groen en de natuur op 1,6 kilometer van haar/zijn woning.

Nieuw dit jaar was de opleiding tot ‘Limburgse  Parkgidsen’.
Zij kunnen een educatieve en toeristische meerwaarde bieden voor de historische en botanische parken en tuinen in Limburg.

De huisvesting van de Limburgse Natuurgidsen in het vroegere Groene Huis in het domein Bokrijk is dit jaar, op een aantal praktische schikkingen na, definitief geworden.

Een belangrijke dag voor de Limburgse natuur: we hebben weer een aantal extra vrijwilligers voor de Limburgse natuur en pleitbezorgers voor de duurzaamheid en de klimaatneutraliteit bij.”

[1] Helft Vlamingen heeft geen natuur bij de deur. www.deredactie.be, 16-04-2014.

 

Zie onder andere Wil jij natuurgids worden? Het Belang van Limburg/Het Belang van Genk, 12-12-2014, p. 9. 

Zie ook Afsluiting gidsenjaar Provinciaal Natuurcentrum (PNC) van 05-11-2014  en Eerste publiek optreden als bestendig deputé van 12-12-2012 op deze website.