Noah zwaar toegetakeld door loslopende Amerikaanse buldog (1)

Een artikel uit de maandagkranten van 25 september 2017.

Waar gaat het over?
Noah, 9 jaar, wordt aangevallen door een loslopende hond (buldog) op een pleintje in Landen , waar hij aan het basketten is met zijn papa.

“Ja, weer een bijtincident veroorzaakt door onverantwoorde hondenbezitters”, zegt gedeputeerde van Dierenwelzijn Ludwig Vandenhove.
De hond treft geen schuld, wel de eigenaar.

Is dit een alleenstaand geval?
Spijtig genoeg niet.
Hoeveel plaatsen zijn er niet waar honden losgelaten worden ondanks het verbod. Hoe dikwijls krijg ik bijvoorbeeld klachten over het domein Speelhof in Sint-Truiden en elke keer geef ik het door aan de lokale politie? Maar blijkbaar is het geen prioriteit voor het beleid en voor de lokale politie.
Het traditioneel antwoord: geen tijd, de lokale politie heeft andere prioriteiten Ik vraag mij dan altijd af welke dat wel mogen zijn als ik zie welke andere taken de lokale politie ook niet (goed) doet. Maar politiemensen kunnen maar de taken uitvoeren, die het beleid hen opdraagt.

Er moet veel strenger en systematisch gecontroleerd worden op eigenaars, die hun honden los laten lopen. En dan opgetreden worden.
Strenge wetten hebben maar zin als ze systematisch gecontroleerd worden en als er steng opgetreden en gehandhaafd wordt.

De hondeneigenaars zijn de schuld, niet de honden.
Ik ben het eens met de voorzitter van de vzw Dierenvrienden in Sint-Truiden Philip Zurinkx: deze personen moeten levenslang verbod op het houden van honden krijgen.

Natuurlijk zijn grote honden en bepaalde specifieke rassen gevaarlijker als andere, maar alle honden kunnen onverwachts ‘toeslaan’, ook kleine.
Hondenbezitters moeten zich daarvan bewust zijn. Vandaar dat wij als provincie Limburg inzetten op projecten, onder andere in het onderwijs, om kinderen met huisdieren in het algemeen en honden in het bijzonder te leren omgaan.

Conclusie: meer aandacht en meer middelen voor dierenwelzijn en een goed werkende dierenpolitie in elk korps".

Zie ook Dierenwelzijn weer even belangrijk!  van 05-02-2014,  Parket en politie zijn altijd belangrijk bij dierenwelzijn  van 19-05-2015 en Kinderen blijven leren omgaan met huisdieren  van 12-10-2016 op deze website.

(1) Noah (9) zwaar toegetakeld door loslopende Amerikaanse buldog. Het Belang van Limburg, 25-09-2017, p. 5.