Officiële voorstelling kinderraad 2012-2014

Op zaterdag 26 mei 2012 werden de 33 raadsleden van de nieuwe kinderraad voorgesteld op het dakterras van de jeugddienst, Gazometerstraat 1-3.

De kinderraadsverkiezingen vonden plaats tussen maandag 23 april en maandag 7 mei 2012 in samenspraak met de schooldirecties en leerkrachten van de diverse basisscholen. Leerkrachten engageerden zich om enkele lesuren te besteden aan de waarde van democratie en verkiezingen.
Kinderen van het 4de leerjaar ontvingen een oproepingsbrief en zij konden elektronisch stemmen via een laptop.

 

Een belangrijke opdracht van een stadsbestuur is kinderen te laten participeren binnen het lokaal gevoerde jeugdbeleid. Via een kinderraad proberen we onder andere deze opdracht vorm te geven.
Met enige fierheid onderscheiden wij ons van andere kindergemeenteraden, omdat wij vinden dat alle kinderen in de raad naar hun eigen mogelijkheden en op een evenwaardige wijze hun ideeën en vragen moeten kunnen uiten. Wij hebben dus bewust geen kinderburgemeester en kinderschepenen, waar dan vooral de aandacht naar toe zou gaan.”, aldus schepen van jeugd Els Sneijers en burgemeester
Ludwig Vandenhove.

 

 

“De kinderraad gaat de komende jaren het werk verderzetten van de vorige kinderraad en de 33 actiepunten van het kindercharter trachten te realiseren, samen met het stadsbestuur en alle betrokken diensten.
De samenwerking zou moeten resulteren in nog meer aandacht voor kinderen en jongeren in het beleid.”

 

 

 

 

 

Na de eedaflegging overhandigden Els Sneijers en Ludwig Vandenhove aan ieder kindraadslid een sjerp en een klein presentje.

 

 

Burgemeester
Ludwig Vandenhove alludeerde in zijn korte toespraak op de vage toekomstplannen voor de ganse stationssite: “Spijtig genoeg staan we hier wellicht de laatste keer op dit dakterras dat zal afgebroken worden.

Wat er in de plaats zal komen met de megalomane plannen van Autonoom Gemeentebedrijf Ontwikkeling Sint-Truiden (AGOST), moeten we nog afwachten.”

 

 

Aansluitend werd het al het eerste project van de kinderraad voorgesteld: ‘de Babbelbox’.
Aan de hand van de babbelbox, een soort praatpaal, die in de caravan staat opgesteld, kan ieder kind haar/zijn mening geven.
Op de babbelbox verschijnt de vraag ‘Wat zou jij veranderen of doen in Sint-Truiden als jij burgemeester zou zijn?
Al deze ideeën en meningen van de kinderraadsleden worden opgenomen door de babbelbox en gebundeld op DVD.
Begin oktober krijgt dan iedere partij van Sint-Truiden een memorandum-DVD overhandigd, zodat het nieuwe bestuur rekening kan houden met de ideeën en wensen van de Truiense jeugd.

 

 

De babbelbox-caravan zal op het kinderfestival Joy Joy op 23 en 24 juni 2012 aanwezig zijn.
In september wordt de babbelbox in verschillende scholen en jongerenontmoetingsplaatsen opgesteld. Op die manier kunnen eveneens de jongeren, tieners en het jeugdwerk van Sint-Truiden hun verwachtingen en behoeften aan het nieuwe beleid kenbaar maken.

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Nieuwe kinderraad!’ van 31 mei 2008 en ‘Huidige kinderraad voor het laatst samen’ van 21 mei 2012 op deze website.

Hierover is een artikel verschenen in Het Belang van Limburg van zaterdg 2 juni 2012.