Onthaalpaviljoenen CONNECTERRA officieel geopend

Op vrijdag 4 april 2014 werden op de voormalige mijnterreinen van Eisden (Maasmechelen) de onthaalpaviljoenen officieel ingehuldigd.
Het is een nieuwe stap in de ontwikkeling van de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen in Eisden (Maasmechelen) en Lanklaar (Dilsen -Stokkem).

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was in zijn functie als voorzitter van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw 1 van de vele sprekers.

Ludwig Vandenhove: "Dit is een belangrijk moment voor de verdere ontwikkeling van het Nationaal Park Hoge Kempen, van de hele site hier en van Limburg.
Het geeft de provincie Limburg nog meer een GROEN en NATUURlijk imago.

40% van de oppervlakte van de Vlaamse natuur ligt in Limburg en 90% van alle Vlaamse planten- en diersoorten komt voor in onze provincie.

Met de geplande bouw van de Ecotrons in samenwerking met de Universiteit Hasselt (U Hasselt) hier achter deze onthaalpaviljoenen moeten we erin slagen, met voldoende wetenschappelijke onderbouw, de gevolgen van de klimaatverandering concreet in te schatten.
Dit concept kan sterk bijdragen tot onze uiteindelijke hoofddoelstelling: Limburg CO 2 -neutraal maken!
Via de talrijke vrijwilligers binnen Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) en het vorig jaar opgerichte Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) kan dit resulteren in een uniek samenwerkingsverband.
Welke andere regio in België en Vlaanderen en ver daarbuiten beschikt nog over zoveel gegevens en informatie?

Bij zulke openingen voel ik als politicus steeds enige schroom.
Het gaat over projecten, die grotendeels gerealiseerd zijn voor mijn periode als gedeputeerde en waar ik nu mee de vruchten mag van plukken.
Ik zeg dat altijd, maar er zijn veel collega's -politici, die dat nooit doen. Ik zie dat bijvoorbeeld in Sint -Truiden, waar de CD&V -Open VLD dat steeds (bewust!) vergeet."

De openingsreceptie werd gesponsord door de brouwerij Moortgat met het bier Duvel.
Ludwig Vandenhove wist bijzondere aandacht te te trekken door in zijn korte toespraak te zeggen dat "Duvel 1 van de enige bieren is, die ik niet drink" (is correct!).
"Toen de verantwoordelijken van brouwerij Moortgat achteraf om uitleg kwamen vragen, heb ik dat rechtgezet met het drinken van enkele Vedettes.", besluit Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de perstekst.

ONTHAALPAVILJOENen VOOR HET MOOISTE PANORAMA VAN VLAANDEREN
Na een succesvolle lancering van CONNECTERRA in 2013 werd er de voorbije maanden hard gewerkt aan de bouw van het nieuwe bezoekersonthaal van CONNECTERRA.
 

Op vrijdag 4 april worden de nieuwe onthaalpaviljoenen van CONNECTERRA geopend in aanwezigheid van Raf Terwingen (Burgemeester Maasmechelen), Peter De Wilde (Administrateur-generaal Toerisme Vlaanderen), Ludwig Vandenhove (Voorzitter Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw), Wim Dries (Voorzitter Stuurgroep Nationaal Park Hoge Kempen) en Stijn Bijnens (CEO LRM).                        

Vanaf zondag 6 april kan het grote publiek, tijdens een bijzonder evenement, kennismaken met deze nieuwe stap in de ontwikkeling van de hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen in
Eisden (Maasmechelen) en Lanklaar (Dilsen-Stokkem).

Na de realisatie van een aantrekkelijk wandelaanbod vorig jaar, is nu dus de bouw van onthaalinfrastructuur afgerond en is de schachtbok van de voormalige mijn van Eisden tot op de eerste verdieping toegankelijk gemaakt voor het publiek. Daarnaast werd een ruime speeltuin aangelegd met de nodige bijhorende horecavoorzieningen.

PAVILJOENEN

De voorbije maanden werden, in opdracht van Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw,  drie paviljoenen gebouwd op het voormalige mijnterrein van Eisden.  Ze vormen een nieuwe stap in de gefaseerde uitbouw van CONNECTERRA. Limburg Sterk Merk (LSM) en Toerisme Vlaanderen maakten de bouw financieel mogelijk. Naast een Onthaalpaviljoen is eveneens een Universitair paviljoen gerealiseerd dat later dit voorjaar door de Universiteit Hasselt in gebruik wordt genomen. Hier komen de kantoren en een veldlabo van het internationale Field Research Centre en van hieruit zal de bouw van de Ecotrons (in 2015) opgevolgd worden. Daarnaast werd ook een Sanitair paviljoen  voorzien.

UNIEKE ARCHITECTUUR

Sterk in hun eenvoud, zijn de paviljoenen een vertaling van hun functie. Ze tonen zich als een houten doos die een ongekend natuurpark nog even verborgen houdt. Bezoekers moeten er doorheen willen ze CONNECTERRA en bij uitbreiding het Nationaal Park Hoge Kempen bezoeken. Zo functioneert het onthaalpaviljoen als een ‘portaal’ en is het dus geen doel op zich. Want niet het gebouw, maar de prachtige omgeving met de schachtbok, het wandelaanbod en het mooiste panorama van Vlaanderen staan immers centraal bij een bezoek aan CONNECTERRA.

De inplanting en vorm van de paviljoenen respecteren de architectuur van de omringende historische gebouwen. Het ontwerp is van de hand van de architecten De Gregorio & Partners en werd gerealiseerd door het Limburgse bedrijf Gemoco (Bilzen), samen met tal van onderaannemers.

SCHACHTBOK

De schachtbok, een replica van de constructie die gebruikt werd om de liften te laten afdalen in de mijnschacht, vormt een bijzondere attractie in CONNECTERRA. Het gebouw werd voor het publiek ontsloten door de plaatsing van poorten en balustrades, zodat men op een veilige manier naar de eerste verdieping (+12 m) kan klimmen, met als beloning een uniek zicht op de site en haar omgeving. Het biedt bovendien ruimte voor culturele evenementen en tentoonstellingen. Momenteel staat er een fototentoonstelling over de kandidatuur van de Hoge Kempen voor UNESCO-Werelderfgoed opgesteld.

SPEELPUT

Omdat CONNECTERRA een plek van ontmoeting voor mensen wil worden, kan je er ook terecht voor een drankje op een aangenaam terras nabij de ‘Speelput’, een ruime speeltuin met een knipoog naar het mijnverleden en de natuur in het Nationaal Park.

ECOLOGISCHE VOETAFDRUK

Er werden bijzondere inspanningen geleverd om de paviljoenen zo duurzaam mogelijk te realiseren en te exploiteren, en zo de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.

  • Materiaal: Op de betonnen vloerplaat na, zijn de drie paviljoenen volledig in hout opgetrokken. Hout is het enige bouwmateriaal dat hernieuwbaar is. Het is een opslagplaats van CO². Bovendien betreft het voornamelijk Europees lariks-hout, dit hout is van nature weerbestendig en moet dus niet geschilderd of behandeld worden. De milieukost voor transport is door zijn herkomst ook minimaal.
  • Oriëntatie: Door in de zuidgevel geen enkel raam te voorzien, dient geen energie verspild te worden aan airconditioning in de zomer. Door de volledige noordzijde dan weer uit te voeren in glas, dient minimaal in kunstlicht voorzien te worden.
  • Isolatie: De houten en glazen wanden zijn optimaal geïsoleerd.
  • Energie: Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst die in de eigen energiebehoefte voorzien en op zonnige dagen groene stroom leveren aan het net. Als er toch extra energie van het net nodig is, zal dit uitsluitend groene stroom zijn.
  • Verwarming: Een elektrische aangedreven warmtepomp wordt ingezet voor de verwarming, zodat geen fossiele brandstoffen (gas of aardolie) nodig zijn. Zij onttrekt immers warmte aan de aarde.
  • Verhardingen: De buitenverhardingen zijn uitgevoerd in een half-verhardingsmateriaal (geen asfalt of beton), dat goed in het landschap past en bestaat uit gebroken lava- en kalksteen.
  • Groenvoorziening: De spontane begroeiing werd zoveel mogelijk gespaard. Waar nodig werd na uitvoering van de werken ingezaaid met inheemse bloemenzaden . Uiteraard worden geen meststoffen of pesticiden gebruikt en zal het onderhoud beperkt worden tot het hoogst noodzakelijk, dus geen strak gemaaide gazons.
  • Transport: Alle verplaatsingen binnen het gebied gebeuren te voet of per fiets. Voor transport van materialen en dergelijke meer, wordt een kleine, elektrisch aangedreven, stille vrachtwagen gebruikt.
  • Catering: Er worden Fairtrade-, Bio- en streekproducten in het aanbod van dranken en versnaperingen voorzien. Wegwerpverpakkingen worden zoveel mogelijk vermeden.

ZONDAG 6 APRIL – CONNECTERRA FEEST!

Zondag 6 april, tussen 11.00 en 18.00 u, wordt de ingebruikname van het onthaalpaviljoen, speeltuin en schachtbok gevierd met een bruisend evenement. Naast het aanbod aan bewegwijzerde wandelpaden, staat elk half uur een Ranger klaar voor een spannende ontdekkingstocht.
Exclusief voor deze gelegenheid kan je ook een boottochtje maken op de grote waterplas, kanovaren, boogschieten, paardrijden,… De 5 andere toegangspoorten en partners zoals het Agentschap voor Natuur en Bos, het WWF en lokale erfgoedverenigingen stellen er  hun aanbod voor.

Bovendien kan er, enkel op 6 april, een abonnement met minstens 20% korting gekocht worden. Met dit voordelige jaarabonnement kan de bezoeker dan nog zo vaak terugkomen als hij /zij wil.

Zie onder andere volgende teksten op deze website ‘Connecterra krijgt extra geld van Toerisme Vlaanderen’ van 18 november 2013 en ‘Reeds meer dan 4500 bezoekers bij Connecterra’ van 26 september 2013.

 

 

Tags: