Parlement wordt buitenspel gezet!

Het is een evolutie in het Belgisch democratisch bestel dat het parlement steeds meer buitenspel gezet wordt.

Dat dit zelfs gebeurt met strategische informatie, die betrekking heeft op mogelijke terroristische dreigingen, bevestigt dit nog maar eens!

 

In het jaarverslag van het Vast Comité van Toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (het zogeheten Comité I) van 2008 wordt melding gemaakt van het feit dat het Orgaan voor de Coördinatie van de Analyse van de Dreiging (OCAD) tot nu toe nog geen verslagen overgemaakt heeft, zoals dit nochtans bepaald is in de wet van 10 juli 2006 ‘betreffende de analyse van de dreiging’.
Dit belet zowel het Comité I, als het Vast Comité van Toezicht op de politiediensten (Comité P) om hun werk ernstig te doen en het parlement te informeren, waartoe ze uiteindelijk zijn opgericht.

 

 

 

 

 

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove stelde hierover een vraag aan Minister van Justitie Stefaan Declercq tijdens de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers op donderdag 9 juli 2009, die deze gebrekkige werking van het OCAD bevestigt.
De vraag aan en het antwoord van de minister vindt u op www.dekamer.be.

 

 

Op die manier wordt ons als parlementsleden essentiële informatie onthouden en kunnen we onze controlefunctie niet ernstig uitoefenen.”, aldus
Ludwig Vandenhove.