Plezier maken EN respect voor de natuur en de omgeving

"Het voorbije weekend, op zaterdag 20 januari 2024, was er in de Cicindriavallei in Bevingen (Sint-Truiden) heel wat sneeuwpret, een pop-up winterbar en een drukke après-ski, ingericht door een private organisatie(1)”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Goed dat mensen en vooral jongeren en kinderen kunnen genieten van die beperkt aantal dagen dat er sneeuw valt en blijft liggen. Maar zulke organisatie zou ook aandacht moeten hebben voor de natuur en de omgeving, beide kunnen toch samengaan.

De stad Sint-Truiden heeft blijkbaar toelating gegeven voor deze activiteit zonder te beseffen dat dit op eigendom was van het Agentschap Bos en Natuur (ANB). Toch raar: toelating geven voor iets op iemand anders eigendom. Bovendien gaat het over natuurgebied en zou daar toch rekening moeten gehouden worden met bepaalde elementen qua biodiversiteit. Zo bevindt zich daar een zeldzame dassenburcht.
Er zou meer respect moeten zijn voor een goede partner als ANB.

Als vzw Kunst Groen, waar ik voorzitter van ben, maken wij evenzeer regelmatig gebruik van eigendommen van ANB voor onze tentoonstellingen. Maar wij doen dat altijd in samenspraak en vragen wat kan en wat niet kan.

Een overheid, dus ook de stad Sint-Truiden, zou moeten het goede voorbeeld geven. Maar dat deze cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid geen voorbeeldfunctie (meer) heeft, weten we al langer. Ook was/is er nog afval achtergebleven.

Goed voor één keer zou ik zeggen, er moeten minimaal een aantal regels gerespecteerd worden.
De volgende keer moet de stad Sint-Truiden zorgen voor plezier en ambiance EN de natuur en de omgeving.

___