Poire Tropicale!

Op initiatief van schepen van erfgoed Els Sneijers en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove steekt Erfgoedcel Sint-Truiden tijdens de 'Week van de Smaak' in een intercultureel en fruitig jasje.

Tijdens de ‘Week van de Smaak’ (van 12 tot en met 22 november 2009) draait het bij de erfgoedcel allemaal rond fruit.

 

“Voor ‘Poire Tropicale’ bereiden vijf allochtone gemeenschappen en vijf Sint-Truidense verenigingen een fruitgerecht, waarbij ze het oorspronkelijke fruit vervangen door ‘exotische’ vruchten. 

 

 

Zo worden bloedworst met appelcompote en de traditionele appeltaart met ijs omgetoverd tot pittige varianten met mango. Maar ook de traditionele gerechten uit ‘vreemde’ culturen, zoals de Marokkaanse tajine, de Indische ‘chat’ of het klassieke Turkse koekje bij de thee, ondergaan een metamorfose en vinden hun perfecte gelijke met populaire Haspengouwse fruitsoorten.
De resultaten zijn zowel verrassend, als overheerlijk!”, zeggen
Els Sneijers en Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

Nieuwsgierig?
Op 22 november 2009 kan je deze gerechten gratis proeven tussen 14.00 uur en 18.00 uur in parochiezaal De Kajaan, Grevensmolenweg 34 (Nieuw Sint-Truiden), in Sint-Truiden.

 

 

Een poos geleden startte de erfgoedcel met het project ‘fruitverhalen’, waarbij mondelinge getuigenissen over alle aspecten van de fruitteelt vroeger en nu worden verzameld.
Hieruit blijkt nog maar eens hoe verweven Sint-Truiden is met fruit en hoe belangrijk de fruitteelt is voor onze stad.

 

 

Mede door deze fruitteelt streken er heel wat allochtone gemeenschappen neer in de stad Sint-Truiden en omgeving. Bijgevolg hebben zij een aandeel in ons grote fruitverhaal. Maar zij hebben ook hun eigen fruit van ‘thuis’ dat ze, net zoals wij, graag verwerken in heerlijke gerechten.

 

 

Met de idee dat je je buren kan leren kennen via hun eetcultuur en als rode draad FRUIT, sloegen Erfgoedcel Sint-Truiden, het Huis van de Wereld en het Centrum Agrarische Geschiedenis de handen in elkaar tijdens deze ‘Week van de Smaak’.

 

 

 

 

“Poire Tropicale bewijst dat van elkaars lekkernijen proeven een goede vorm van integratie is en dat Sint-Truiden - ook als het op koken en smaken aankomt - een echte multiculturele stad is.”, aldus Els Sneijers.

 

De hoofdrolspelers en creatieve geesten in dit lekkere verhaal zijn: de Marokkaanse gemeenschap, de Turkse gemeenschap, de Armeense gemeenschap, de Nepalese gemeenschap, de Indische gemeenschap, Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw - campus De Regenboog, Katholieke Vereniging van Landelijke Vrouwen (KVLV) Aalst, Ladiesclub Saffraanberg, Kookploeg Landelijke Gilden Velm en Kristelijke Arbeiders Vrouwenbeweging (KAV) Sint-Truiden.

 

 

“De recepten van ‘Poire Tropicale’ zijn, samen met talrijke tips en heel veel kleurrijke foto’s, gebundeld in een origineel kookboekje.
Eindelijk eentje dat niet dichtklapt op het aanrecht en bovendien bestand is tegen saus- en vetvlekken!”, besluiten Els Sneijers en Ludwig Vandenhove.

 

 

Het receptenboekje kost 5,00 EUR en is op 22 november 2009 te koop in parochiezaal De Kajaan. Daarna kan je het kopen bij Toerisme Sint-Truiden, Grote Markt 44, 3800 Sint-Truiden.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale versie van de inleidingen van het receptenboekje.

 

 

Inleiding Poire Tropicale - De recepten

 

 

Beste smulpaap, lekkerbek, fijnproever en zoetekauw

 

 

Poire Tropicale’, dat zijn traditionele recepten met fruit … in een exotisch jasje.

 

 

Zo werden voor dit kookboekje bijvoorbeeld de klassieke wortelsoep met Jonagold-appel, de bloedworst met appelcompote en de traditionele appeltaart met ijs omgetoverd tot heerlijke varianten met mango.

 

 

Maar ook de traditionele gerechten uit ‘vreemde’ culturen, zoals de typisch Marokkaanse tajine, de Indische ‘chat’ of het klassieke Turkse koekje bij de thee, ondergingen een metamorfose en vonden hun perfecte gelijke met populaire Haspengouwse fruitsoorten.

 

 

Dit kookboekje is het resultaat van de creativiteit en de ondernemingszin van een aantal allochtone gemeenschappen in Sint-Truiden en Truiense verenigingen. Hun verhaal vind je aan de ommezijde van dit boekje ….

 

 

Sint-Truiden is een echte multiculturele stad, ook als het op koken en smaken aankomt.

 

 

Koken en proeven van mekaars lekkernijen zijn een goede vorm van integratie.

 

Smul, geniet en kook met passie en … met FRUIT!
Veel lees- en vooral smaakgenot!

 

 

Els Sneijers
schepen van erfgoed                                                          

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester

federaal volksvertegenwoordiger

 

 

 

Inleiding Poire Tropicale - De makers

 

 

Beste smulpaap, lekkerbek, fijnproever en zoetekauw

 

 

Dat de liefde van de man door de maag gaat, wisten we al. Dat lekker eten ook culturen dichter bij elkaar kan brengen, willen we tijdens de Week van de Smaak 2009 (van 12 tot en met 22 november 2009) met dit originele kookboekje ‘Poire Tropicale’ aantonen!

 

 

Een poos geleden startte de erfgoedcel met het project ‘fruitverhalen’, waarbij mondelinge getuigenissen over alle aspecten van de fruitteelt vroeger en nu werden verzameld. Hieruit bleek maar weer eens hoe verweven Sint-Truiden is met fruit en hoe belangrijk de fruitteelt is voor onze stad.

 

 

Mede door deze fruitteelt streken er heel wat allochtone gemeenschappen neer in onze stad en omgeving. Bijgevolg hebben zij een aandeel in ons grote fruitverhaal. Maar zij hebben ook hun eigen fruit van ‘thuis’ dat ze, net zoals wij, graag verwerken in heerlijke gerechten.

 

 

Met de idee dat je je buren kan leren kennen via hun eetcultuur en als rode draad FRUIT, ging Erfgoedcel Sint-Truiden, in samenwerking met het Huis van Diversiteit en het Centrum Agrarische Geschiedenis, aan de slag in het kader van de Week van de Smaak.
Zij vroegen vijf allochtone gemeenschappen om een typisch fruitrecept uit hun eigen eetcultuur te herwerken met fruit ‘van bij ons’. Tegelijkertijd werkten vijf Sint-Truidense verenigingen een traditioneel (Haspengouws) recept uit met exotisch fruit.

 

 

De resultaten hiervan, zowel verrassend, als overheerlijk, vind je aan de ommezijde van dit boekje.

 

 

Op de volgende pagina’s lees je het verhaal achter de recepten, de allochtone gemeenschappen en de Truiense verenigingen.

 

 

Twee dingen hebben ze alvast gemeen: een passie voor koken en voor … FRUIT!

 

 

Sint-Truiden is een echte multiculturele stad, ook als het op koken en smaken aankomt.
Koken en proeven van mekaars lekkernijen zijn een goede vorm van integratie.

 

 

Veel lees- en vooral smaakgenot!

 

 

Els Sneijers
schepen van erfgoed                                                          

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester

federaal volksvertegenwoordiger