Politiekrant januari 2012 is klaar!

Viermaal per jaar valt de politiekrant bij de inwoners van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken in de bus.

Korpschef a.i. Jan Gielen en burgemeester
Ludwig Vandenhove schrijven samen een voorwoord voor de politiekrant dat u hieronder kan nalezen.

 

 

 

 

Beste inwoner van Sint-Truiden, Gingelom of Nieuwerkerken

 

 

Vooreerst wensen wij u, ook namens burgemeester Charly Moyaerts van Gingelom, burgemeester Benny Bamps van Nieuwerkerken, de leden van de politieraad en alle personeelsleden van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken het allerbeste toe voor 2012.
Wij hopen dat al uw wensen en verlangens mogen uitkomen.

 

 

In deze politiekrant vindt u weer heel wat preventieve tips, die u zo goed mogelijk tegen bepaalde vormen van criminaliteit moeten beschermen. Ook geven we u nogmaals een overzicht van alle wijkinspecteurs en gemeenschapswachten (pagina 4 en 5).
Aarzel niet om hen aan te spreken of te bellen.

 

 

Er is een aparte middenkatern, die een overzicht geeft van de belangrijkste graffiti- en streetartprojecten, die de laatste jaren gerealiseerd zijn in Sint-Truiden.
De folder biedt inwoners, maar ook toeristen de mogelijkheid om een wandeling en/of een fietstocht te maken langs deze kunstwerken.
Deze kunstvorm wordt vooral door jongeren beoefend. Zij krijgen zo de kans om zich legaal te uiten.
Tegelijkertijd worden minder fraaie locaties aantrekkelijker gemaakt en vormen deze projecten een stimulans voor het buurtleven. Bovendien worden op die manier illegale graffiti en wildspuiten voorkomen.

 

 

Met de aanschaf van een nieuw type van automatische nummerplaatherkenning (ANPR), samen met onze mobiele camera, die regelmatig verplaatst wordt binnen de drie gemeenten, beschikken onze politiemensen over nog meer technische middelen om hun werk goed te kunnen doen (pagina 2).

 

 

(On)veiligheid wordt al jong ervaren. Het is daarom belangrijk dat kinderen er zo snel mogelijk eigen mee gemaakt worden.
Preventieambtenaar Kim Herbots heeft een prentenboekje ontwikkeld, waarin kinderen hun ouders op verkeerd gedrag wijzen (pagina 8).
Het verhaal gaat over Jan Superpolitieman: hij laat kinderen op een simpele manier zien wat er allemaal mis kan gaan als volwassenen dingen doen, die niet mogen.
‘Iedereen zijn verantwoordelijkheid!’ (pagina 12) sluit hier inhoudelijk sterk bij aan.

 

 

Over de Salduzwetgeving, die er gekomen is na de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, is heel wat te doen (pagina 11).
De politiezone is er alleszins klaar voor en wij zullen er alles aan doen opdat echte misdadigers geen misbruik kunnen maken van deze nieuwe wet.

 

 

Een goed veiligheidsbeleid moet vertrekken vanuit een goede analyse. Vandaar dat we alle inwoners willen bedanken, die spontaan meegewerkt hebben aan onze lokale veiligheidsbevraging (pagina 9).

 

 

De OPEN ruimte is van iedereen (recreanten zoals fietsers en wandelaars, milieuactivisten, landbouwers, fruittelers, jagers etc.) en iedereen moet er dan ook gezamenlijk zorg voor dragen.

 

 

Tot binnenkort en zeker tot op de politieacademie met als spreker commissaris van politie Alain Remue van de Cel vermiste Personen van de federale politie op dinsdag 24 april 2012 om 19.00 uur (pagina 11).

 

 

Veel leesgenot!

 

 

Johan Gielen
korpschef a.i.
commissaris van politie

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester stad Sint-Truiden
voorzitter politiecollege en -raad

 

 

Mocht u geen politiekrant ontvangen, dan kan u die steeds aanvragen via communicatie@poltrudo.be.