Randgemeenten even belangrijk als het centrum!

“Dit is altijd onze leidraad geweest sedert de sp.a opnieuw mee de stad Sint-Truiden bestuurt sedert 1 januari 1995.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“In die context blijven wij consequent en heeft Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) tijdens de gemeenteraad van maandag 20 december 2010 tegen de verkoop van de voormalige pastorij van Runkelen gestemd. Ook de deelgemeente Runkelen heeft recht op een dorpsplein, een ontmoetingsruimte, een speeltuin en een gerenoveerde parochiezaal.”

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de inhoud van de brief, die sp.a Sint-Truiden hieromtrent heeft bedeeld van huis tot huis in Runkelen.

 

 

Alle reacties, suggesties, etc. zijn welkom op burgemeester@sint-truiden.be. 

 

 

Geachte mevrouw

Geachte heer
Beste inwoner

 

Tijdens de gemeenteraad van maandag 20 december 2010 is door CD&V en Open VLD beslist de pastorij van Runkelen publiek te verkopen.
Als Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) hebben wij tegen deze verkoop gestemd en dit om verschillende redenen, die wij u hieronder kort samengevat hebben.

 

 

1. Sinds de sp.a vanaf 1 januari 1995 opnieuw mee de stad bestuurt, hebben wij voor leegstaande pastorijen steeds getracht een bestemming te zoeken, die maximaal ingepast wordt in en/of ter beschikking gesteld wordt van de desbetreffende buurt of dorpsgemeenschap (bijvoorbeeld Aalst, Engelsmanshoven, Zepperen en Wilderen).
Wij nodigen u graag uit om daar eens met de bewoners en/of de vertegenwoordigers van het verenigingsleven te gaan spreken.

 

 

2. Uit de talrijke persoonlijke contacten, die wij hebben met inwoners uit Runkelen (buurtcomité, verenigingen, etc.) blijkt dat dit ook bij jullie leeft en dat jullie vragende partij waren voor een gelijkaardige oplossing als in de andere deelgemeenten in Sint-Truiden.

 

3. Het college van burgemeester en schepenen heeft verschillende malen principieel en unaniem beslist, zowel tijdens de vorige beleidsperiode (met Open VLD), als tijdens de huidige legislatuur (met CD&V en Open VLD) om de pastorij af te breken.
De bedoeling was er een ontmoetings- en speelruimte in te richten en de parochiezaal te renoveren via het bestaande subsidiereglement voor infrastructuurwerken buurtaccommodaties. De buurthuizen en/of parochiezalen in Halmaal, Melveren, Nieuw Sint-Truiden, Schurhoven en de zaal in de vrije basisschool Heilig Hart Sint-Trudo van Bevingen zijn hier onder andere mooie voorbeelden van.
Hierover zijn er in de loop der jaren ettelijke positieve gesprekken geweest tussen vertegenwoordigers van de kerkfabriek van Runkelen en andere vertegenwoordigers van de kerkelijke overheid enerzijds en het stadsbestuur anderzijds.

4. Na een tussenkomst van een CD&V-gemeenteraadslid tijdens een gemeenteraadszitting zijn CD&V en Open VLD teruggekomen op hun standpunt en waren zij ineens voorstander om deze pastorij wel te verkopen.
De reden hiervoor is louter dienstbetoon in plaats van beleid. Als sp.a weten wij immers dat ze hiermee aan een bepaalde familie en/of mensen beloftes gedaan hebben dat zij de pastorij zouden kunnen kopen.
Voor alle duidelijkheid: dit kunnen loze beloftes zijn, want als stad Sint-Truiden moeten wij nu eenmaal publiek verkopen en kan om het even wie van binnen of buiten Runkelen dit gebouw kopen.

 

5. Als sp.a zijn wij altijd bereid tot compromissen. Wij hebben dan ook als standpunt ingenomen dat zo’n verkoop enkel kon indien er voldoende ruimte over was zodat de aanleg van een ontmoetings- en speelruimte (zoals bijvoorbeeld in Metsteren) nog altijd mogelijk was. Vermits dit niet het geval is, hebben wij als sp.a consequent tegen de verkoop van de pastorij gestemd.

 

 

 

 

6. Belangrijk in dit dossier is ook dat de parochiezaal van Runkelen beroep had kunnen doen voor uitbreiding en/of verbouwing op het hoger aangehaalde subsidiereglement, maar CD&V en Open VLD hebben precies dit reglement, tegen Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) in, samen met de subsidiereglementen voor jeugd- en sportinfrastructuur, sedert dit jaar afgeschaft.

 

7. Voor de erfpacht van een stuk grond aan de vzw Parochiale Werken van het dekenaat Sint-Truiden heeft Lijst Burgemeester (sp.a-Groen!) wel gestemd, omdat dit mee in de oorspronkelijke afspraak zat en dit precies moet toelaten de parochiezaal van Runkelen uit te breiden.

 

 

Beste inwoners van Runkelen, wij willen u zeker deze objectieve informatie (na te gaan in verslagen van het college van burgemeester en schepenen en/of de gemeenteraad) niet onthouden, vandaar deze bewonersbrief.

 

 

Indien u bemerkingen en/of vragen hebt met betrekking tot dit dossier, kan u steeds terecht bij één van onze verkozenen.

 

 

Inmiddels wensen wij u en uw familie het allerbeste voor 2011.

 

 

Met vriendelijke groeten

 

 

Els Sneijers
schepen van jeugd  

 

 

Johnny Vangrieken
schepen van gebouwen                    

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester