Sikh-vrouwen in Haspengouw

‘Sikh-vrouwen in Haspengouw’ is de titel van de thesis van mevrouw
Sara Cosemans/> voor het behalen van haar masterdiploma Geschiedenis.
Zij won hiermee de Gülen Chair for Intercultural Studies Award.

Op vrijdag 16 maart 2012 organiseerden de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (GROS) en de integratiedienst van Sint-Truiden hierrond een activiteit, die heel veel volk op de been bracht.
De club in cultuurcentrum de Bogaard zat vol en er moesten zelfs stoelen bijgeplaatst worden.

“Ik ben blij dat dit initiatief zoveel volk heeft getrokken. Het is immers pas wanneer verschillende culturen en geloofsovertuigingen naar mekaar luisteren en mekaars gebruiken en gewoonten leren kennen en respecteren dat we echt kunnen komen tot een interculturele en interreligieuze samenleving.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove/> en beleidsverantwoordelijke voor integratie en ontwikkelingssamenwerking.

Na een inleiding door mevrouw
Sara Cosemans/> en na een pauze met lekkere typische Sikh-hapjes, vond er een debat plaats met een aantal Sikh-vrouwen.
Palwinder (Pritty) Kaur, kandidaat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen op de Lijst Burgemeester/sp.a-lijst, ‘stal de show’.

“Wij hebben Pritty als kandidaat gevraagd voor onze lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012, omdat een verkiezingslijst bij uitstek de afspiegeling moet zijn van de bevolking. Bovendien kiezen we bewust voor een vrouw, omdat er bij de Sint-Truidense bevolking, waar de Sikhs nochtans goed aanvaard en geïntegreerd zijn, soms nog vragen gesteld worden over de rol van de vrouw in het Sikhisme. Dit bevestigt ook nog maar eens de voorbeeldrol, die mevrouw
Sara Cosemans/> via haar thesis speelt.

Ik geloof in Pritty Kaur en ben ervan overtuigd dat zij, als goed voorbeeld van integratie in Sint-Truiden, heel wat Truienaren zal kunnen overtuigen om op de sp.a te stemmen omwille van het gevoerde integratiebeleid, maar ook omwille van haar inzet en doorzettingsvermogen. Immers, Pritty is op 11-jarige leeftijd in 2000 in/> Sint-Truiden toegekomen en is ondertussen écht één van ons geworden.
Je moet het maar doen!”, besluit
Ludwig Vandenhove/>.

Zie ook de tekst ‘Eerste diamanten huwelijksjubileum binnen de Sikhgemeenschap’ van 28 december 2011 op deze website.