Sint-Truidense leerlingen zetten zich in voor bescherming graslanden

De leerlingen van basisschool Wijdeland in Brustem (Sint-Truiden) van het GO! Onderwijs van de Vlaamse gemeenschap (Freinet-onderwijs) hebben op vrijdag 8 juni 2018 hun handen uit de mouwen gestoken in het natuurgebied Overbroek in Gelinden (Sint-Truiden).

In de lente deden de leerlingen er met het project Educatief Natuurbeheer al een lenteschoonmaak om de vrijwilligers van Natuurpunt te ondersteunen.
Ze maakten de wandelpaden weer aangenaam voor wandelaars door snoeiwerk, ze poetsten infoborden en schrobden de trap schoon.

Deze keer zetten ze zich in om de diversiteit aan bloemen in de graslanden te beschermen.
Om te vermijden dat riet of gras te sterk oprukken, werden nu de hooilandjes door Natuurpunt gemaaid en de leerlingen hielpen het maaisel afruimen.
Op die manier krijgen verschillende bloemen, zoals de ‘echte koekoeksbloem’, weer meer kansen.

Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove ging langs.

Ludwig Vandenhove: ”Dankzij het project Educatief Natuurbeheer komen talrijke leerlingen in Limburg jaarlijks in contact met een natuurgebied.
Dat ze beheerwerk doen, is uniek binnen de sector van natuur- en milieu-educatie. Zo leren ze al doende bij over de speciale fauna en flora die, in dit geval Gelinden (Sint-Truiden) te bieden heeft, en over de waardevolle geschiedenis van dit gebied. Bovendien kunnen de vrijwilligers hier elke hulp goed gebruiken

Wij steunen het project Educatief Natuurbeheer graag met de provincie Limburg.

Leerlingen kunnen in 3 stappen kennis maken met de natuur in hun buurt.
Eerst krijgen ze een inleidende les of spelen ze het Natuurbeheerspel op school. Daarna steken ze zelf de handen uit de mouwen tijdens het doemoment en maken ze kennis met het natuurgebied en het beheer ervan. Tenslotte kunnen de leerlingen tijdens de afsluitende natuurontdekkingstocht de resultaten van hun harde werk bewonderen en worden er leuke natuuronderzoekjes uitgevoerd.”

Meer informatie over educatief natuurbeheer door Natuurpunt kan je hier vinden.

U kan de TVL-nieuwsreportage van vrijdag 8 juni 2018 hier bekijken.

Zie ook Peterschap natuurgebied Oudsberg voor basisscholen in Gruitrode en Opglabbeek van 24-11-2017 en Kinderen en natuur van 09-03-2016 op deze website.