Stadsbestuur Sint-Truiden verbiedt het oplaten van wensballonnen

Het college van burgemeester en schepenen heeft in zijn vergadering van vrijdag 30 november 2012, op advies van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden, besloten om het oplaten van wensballonnen op het grondgebied van Sint-Truiden te verbieden.

Wensballonnen zijn papieren ballonnen, die worden aangedreven door een open vlam.
Ze kunnen om het even waar neerkomen zonder dat de open vlam gedoofd is en zijn dus bijzonder gevaarlijk. Bovendien kunnen door het oplaten van wensballonnen dieren opgeschrikt worden.

“Het verbod om deze wensballonnen op te laten, wordt opgenomen in het politiereglement betreffende de openbare rust, de openbare veiligheid, de openbare gezondheid en de openbare overlast. Overtredingen zullen bestraft (kunnen) worden.”, zegt titelvoerend burgemeester Ludwig Vandenhove.
 

In gemeenten en steden in de buurt van een vliegveld, zoals Zaventem, bestond al langer een verbod op het oplaten van wensballonnen.
Vanaf begin december 2012 geldt het verbod in heel wat andere gemeenten en steden, zoals in Gent en in de gemeenten van de politiezone TARL (Ternat, Affligem, Roosdaal en Liedekerke).

“In een aantal Europese lidstaten, zoals Duitsland en Oostenrijk, is het oplaten en het verhandelen van wensballonnen zelfs globaal verboden.
Ik ben er grote voorstander van dat zulk algemeen verbod ook in België zou ingevoerd worden.

In het belang van de veiligheid raden wij de bevolking aan om geen wensballonnen aan te kopen.”, besluit Ludwig Vandenhove.