SVPP: Gemeenten/steden en/of politiezones moeten zekerheid krijgen!

Met de onzekere politieke situatie en de regering van lopende zaken zijn de Strategische Veiligheids- en Preventiecontracten (SVPP) nu al voor de 2e opéénvolgende keer met slechts 6 maanden verlengd (nu tot en met zaterdag 31 december 2011).

Dit wordt onhoudbaar op het terrein en belet gemeenten/steden en/of politiezones om een echt integraal veiligheidsbeleid verder uit te tekenen. Immers, preventie is hierin een onmisbare schakel.”, zegt voorzitter Ludwig Vandenhove van de VZW Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden (BFPVS) naar aanleiding van de algemene vergadering van donderdag 16 juni 2011. “Bovendien gaat het hierbij voor heel België om en bij de 3.078 personeelsleden (gemeenschapswachten, preventiewerkers, straathoekwerkers, technopreventieve adviseurs, etc.), hetgeen voor deze betrokkenen op het terrein heel wat persoonlijke onzekerheid met zich meebrengt.”

 

De tot nu 4-jaarlijkse Stratgische Veiligheids- en Preventieplannen liepen af op vrijdag 31 december 2010 en worden nu telkens met 6 maanden verlengd.

 

 

 

 

 

“Na zaterdag 31 december 2011 hopen gemeenten/steden en/of politiezones op meer duidelijkheid en zekerheid om het structureel gevoerd criminaliteitspreventiebeleid als essentiële schakel in de globale veiligheidsketen te kunnen verder zetten.”, aldus Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden.

 

 

Naast deze duidelijkheid rond de verderzetting van de SVPP vraagt Ludwig Vandenhove:
- dat de toekomstige SVPP nauwer zouden aansluiten bij de gemeentelijke/stedelijke strategische meerjarenplannen en de zonale veiligheidsplannen van de politiezones, hetgeen de integrale veiligheid alleen maar ten goede kan komen;
- dat de SVPP federaal zouden blijven.
De rol van de preventiediensten en zeker die van de gemeenschapswachten ligt vaak in het verlengde van de werking van de lokale politie en hier zou structureel meer aandacht moeten voor zijn, bijvoorbeeld in de opleiding van politiemensen.
Afhankelijk van gemeente/stad tot gemeente/stad leunen deze SVPP dichter aan bij het sociaal beleid dan wel bij het (integraal) veiligheidsbeleid.
De VZW BFPVS opteert voor de 2e optie. Vandaar ook het pleidooi om dit beleidsdomein niet te regionaliseren;
- naast deze SVPP moet de Federale Overheidsdienst (fod) Binnenlandse Zaken een preventiebeleid blijven voeren naar alle gemeenten/steden toe, ook op het vlak van de brandweer. Zo kunnen gemeenten/steden en/of politiezones een globaal, integraal veiligheidsbeleid uittekenen.
Deze visie is een overzicht/samenvatting van de standpunten van de 3 verenigingen van gemeenten/steden in België te weten de Union des Villes et des Communes de Wallonie (UVCW), de Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (VSGB) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Ludwig Vandenhove, voorzitter van de vzw Belgisch Forum voor Preventie en Veiligheid in de Steden’ van 18 juli 2010 en ‘Strategische Preventie- en veiligheidsplannen moeten blijven!’ van 22 januari 2011 op deze website.