(Te) weinig biologische landbouw in België en Vlaanderen

“Meer biologische landbouw is belangrijk voor het leefmilieu en het klimaat”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar wat stellen we vast? Dat België en vooral Vlaanderen achterop hinken binnen de Europese Unie (EU).

Volgens de meest recente cijfers wordt 9,1% van het totale Europese landbouwareaal biologisch bewerkt.
Uiteraard hebben landen met een grote oppervlakte meer mogelijkheden. Maar zelfs als we rekening houden met onze beperkte oppervlakte, blijft ons land en zeker Vlaanderen relatief achter.

Wat opvalt, zijn de hoopgevende cijfers over het aandeel landbouwgronden dat de overgang aan het maken is naar biologische landbouw. Hier scoren België en Vlaanderen eveneens matig.

Het Strategisch Plan Bio voor Vlaanderen (2023-2027) stelt voorop dat tegen 2027 5% van het Vlaamse landbouwareaal biologische productie zou opleveren.
Niets om over naar huis te schrijven.

Het traditionele argument in België en Vlaanderen is dat de consument minder biologisch voedsel koopt, omdat het duurder is.
Gaat dan niet op voor de andere EU-landen?

Mijn interpretatie? Er wordt te weinig gedaan om de biologische landbouw te stimuleren in België en zeker in Vlaanderen.
Dat geldt zoel voor de productie, als naar de consumenten toe.

Ik ondervroeg Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) over de Vlaamse toekomstplannen.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Jo Brouns.