Toegankelijke halte-infrastructuur De Lijn : VOORUIT Sint-Truiden blijft aandringen

“Wij hebben als VOORUIT al een aantal keren aangedrongen dat de stad Sint-Truiden zou moeten zorgen voor beter toegankelijke halte-infrastructuur van De Lijn”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Collega-gemeenteraadslid Hilde Cops-Visser is er nog maar eens over tussengekomen tijdens de gemeenteraad van maandag 19 juni 2023.

Voor een aangepast beleid zijn er nochtans serieuze Vlaamse subsidies te bekomen.
Inmiddels heeft de stad Sint-Truiden, na aandringen van VOORUIT, het charter ondertekend dat daarvoor nodig is.

Ook wie een beperking heeft, ouder of slecht te been is of personen of gezinnen op stap met een kinderwagen moeten zich met een bus kunnen verplaatsen.

De cijfers qua toegankelijkheid voor de bussen in Sint-Truiden zijn gemiddeld opmerkelijk slechter dan in de rest van Vlaanderen en Limburg.

Voor VOORUIT past deze oproep in een breder kader om de stad meer te doen inzetten op het openbaar vervoer.
Een evenwichtig mobiliteitsbeleid schenkt aandacht aan alle weggebruikers en alle vervoersmiddelen. Bovendien is dat meer dan ooit nodig voor het lokaal klimaatbeleid.
Wij hebben vanuit de oppositie al heel wat voorstellen gedaan, tot nu toe tevergeefs, om de bevolking aan te zetten om meer het openbaar bestuur te gebruiken. Enkele voorbeelden: financiële tussenkomst voor een aantal specifieke doelgroepen en/of bij specifieke aangelegenheden, een pendelbus tussen de langparkeerplaatsen en het centrum (1), bijvoorbeeld naar aanleiding van de zaterdagmarkt of fuifbussen voor jongeren bij nieuwjaar (2).

In ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024 zullen wij als VOORUIT alleszins ernstig aandacht besteden aan het luik openbaar vervoer.

We zijn benieuwd of de cd&v-N-VA-Open Vld deze keer aan onze vragen zal tegemoet komen in het belang van deze specifieke doelgroep(en).”