Transparantie is ver zoek!

In een artikel in ‘Het Belang van Limburg’ op donderdag 8 september 2008 hekelt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove nogmaals het onduidelijke beleid van minister van Defensie Pieter De Crem aangaande de missie in Afghanistan.

“De minister opereert vanuit zijn ivoren toren, zonder rekening te houden met de realiteit van zijn financiën.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

“De begroting 2008 is, ondanks alle onheilspellende berichten van onder andere vice-gouverneur van de Nationale Bank van België (NBB) Luc Coenen, blijkbaar niet zijn bekommernis."

Hieronder vindt u integraal het artikel.

 

 

"Budget voor legermissies volstrekt onvoldoende"

 

 

Defensieminister Pieter De Crem (CD&V) wil volgend jaar 35% meer legerinzet in het buitenland. Maar zijn budget van 74,8 miljoen euro is “volstrekt onvoldoende”, stelt de Inspectie van Financiën in een rapport dat
Ludwig Vandenhove (sp.a) kon inkijken. “Er zal 175 miljoen euro nodig zijn.”

 

Begin deze week zijn vier Belgische F16’s naar Kandahar, de grote luchthaven in het zuiden van Afghanistan, gevlogen. Ze zullen daar in het kader van de ISAF-missie worden ingezet in de strijd tegen de taliban.

 

“De extra nettokost van deze operatie bedraagt voor de komende vier maanden 5,2 miljoen euro”, zegt sp.a-Kamerlid
Ludwig Vandenhove. “Dat is dus het bedrag dat nodig is om die F16’s in Afghanistan te laten opereren in plaats van hier in ons land. Dat geld dient voor de extra kerosine, voor de risicopremies, enzovoort, maar dus niet voor de lonen van de piloten want als de F16’s in ons land zouden blijven oefenen, zouden die ook betaald moeten worden.”

 

Vandenhove hekelt in deze opnieuw de onduidelijkheid van minister De Crem. “Dit bedrag is nergens gebudgetteerd, terwijl De Crem nochtans een doorzichtige begroting beloofd heeft”, zegt Vandenhove, die zijn gelijk vindt in een vernietigend rapport van de Inspectie van Financiën.

 

In de begroting 2008 was initieel een budget van 58,7 miljoen euro voorzien als nettokost voor buitenlandse operaties. Bij de budgetcontrole in juni werd dat bedrag al opgetrokken tot 74,8 miljoen euro.