Vergaderen op afstand: liever niet

Op vrijdag 27 maart 2020 heb ik voor de eerste keer vanop afstand van achter mijn personal computer (PC) van thuis uit vergaderd (met de sp.a fractie in het Vlaams parlement).
Ik heb zoiets van ‘nu kan ik dat ook weer’. Maar geef mij toch maar de echte vergaderingen met persoonlijk contact én normale menselijke reacties én emoties.

Het is goed in deze Corona-tijden dat we kunnen skypen, videoconferenties kunnen houden en/of vanop afstand kunnen vergaderen.
Nog meer, dat we aan thuiswerk en afstandsonderwijs kunnen doen, tenminste voor ‘de gelukkigen’, waarvoor dat is weggelegd”, zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

“Ik noem dat nuttig gebruikmaken van alle technologische mogelijkheden, waarover we beschikken. Maar we mogen ze niet gebruiken waarvoor ze eigenlijk niet dienen (‘misbruiken’ of zij ons?), zoals nu ook al gebeurde in bepaalde omstandigheden voor de Coronacrisis.
Ze moeten nuttig gebruikt worden. Bijvoorbeeld om in normale tijden het klimaat en de luchtkwaliteit te sparen.

Het menselijke, het persoonlijke, het emotionele mag nooit ondergeschikt zijn aan de technologie.
Ik hoop dat de overheid, de media en andere nieuwsdragers dit even fel zullen ‘promoten’ als alles voorbij is dan nu alle virtuele toestanden. IJdele hoop wellicht. Want ik vrees dat de huidige situatie de omgekeerde evolutie, die al sterk aan de gang was, nog gaat versnellen.

Geef mij maar wat minder efficiëntie, wat meer tijdverlies, wat meer discussies, wat meer samenzitten met mensen, waarvan ik er sommigen liever heb dan anderen etc.
Bespaar mij zeker toestanden zoals E-peretivo. Neen, geef mij maar een gezellig café om met vrienden te aperitieven of gewoon pinten te pakken.

Ik vrees dat de Coronacrisis ‘DE MENS’, met alle positieve en negatieve eigenschappen, nog meer naar de achtergrond gaat doen verdwijnen.”

  • Foto: Facebook Hannelore Goeman.