Vlaamse Dienst Dierenwelzijn: niet aarzelen om op te treden

“Afgelopen week zijn er 46 hondjes weggehaald bij een professionele kweker - lees broodfokker - in Rijkhoven, een deelgemeente van Bilzen. (1)
Een goede zaak, de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn kan niet streng genoeg optreden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

De cowboys moeten eruit.
Ik heb nog recent opnieuw een aantal vragen gesteld aan viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) in verband met deze sector en vooral de wanpraktijken van een aantal uitbaters.

De leefomstandigheden van de honden bij sommige professionele kwekers laten veel te wensen over. Bovendien is een gedeelte van hen te weinig bezig met de opvoeding en de opleiding van de honden, zodat de dieren teveel en te snel weggedaan worden door families en gezinnen, die zich een hond aangeschaft hebben.
Een hond is een levend wezen en is geen speelgoed en mogelijke kopers moeten daarvan bewust gemaakt worden, maar heel wat broodfokkers doen dat niet.
Zij willen voor alles verkopen en winst maken.

Ik blijf aandringen op striktere voorwaarden om actief te worden in de branche, dus een verstrenging van het kennelbesluit. Minister Ben Weyts wil daar echter niet van weten. De cijfers spreken nochtans voor zich: in 2021 waren er 609 inbeslagnames of zo een 6 500 dieren, in 2022 al 788 of om en bij de 6 800 dieren.
Mijn besluit: de Vlaamse Dienst Dierenwelzijn levert goed werk, maar de professionele kwekers moeten nog meer en beter gecontroleerd worden. Dat laatste geldt evenzeer voor de illegale import van honden uit het buitenland.

En wie moet dan opdraaien voor de gevolgen als er dieren moeten weggehaald worden? De dierenasielen, die nauwelijks 10 euro per opgevangen hond krijgen, terwijl de kosten per dier een veelvoud bedragen.
Ondertussen kunnen de dierenasielen hun normaal werk niet meer of zeker moeilijker uitvoeren.

Het is dringend noodzakelijk dat er een specifieke aanpak uitgewerkt wordt voor dit soort situaties.
Ik zal daar blijven op aandringen.

Mijn voorstellen? Strengere wetgeving qua uitbatingsvoorwaarden, strenge controles en handhaving, bij overtredingen de uitbaters laten opdraaien voor alle kosten en een specifieke bijkomende capaciteit uitbouwen in de asielen, buiten de normale werking, voor dit soort situaties.”