Waar is de integrale veiligheid gebleven in Sint-Truiden?

“Ik vraag het mij af”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Wij waren HET voorbeeld in België en Vlaanderen en nu merk ik er nog weinig van.”

De definitie van integrale veiligheid is simpel: zorgen dat elke burger zich goed in haar/zijn vel voelt in alle omstandigheden en op alle tijdstippen.
Het gaat hierbij zowel over de objectieve veiligheid, als over de subjectieve veiligheid.
De concrete uitvoering op het terrein is heel wat moeilijker: je moet met de mensen, de dagdagelijkse dingen en bekommernissen, bezig zijn.

Neem nu die subjectieve (on)veiligheid.
Het is al begonnen met de preventie ‘weg te trekken’ bij de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken’. Maar dan al de rest: slecht onderhoud van het groen, kleine euvels op openbaar domein, die niet hersteld worden, geen uitvoering geven aan meldingskaarten of vragen, die via een andere weg binnenkomen van de bevolking, kapotte straatnaamborden, borden, die de deelgemeenten aangeven, die helemaal ‘afgeschoten zijn’, zwerfvuil, hondenpoep, kleine werken, die gebeuren door aannemers, nutsmaatschappijen of de stad zelf en waar de buurt niet over geïnformeerd wordt (vroeger waren er steeds bewonersbrieven), geen graffitiprojecten meer om buurten en straten te verfraaien,  etc. Kortom, niet bezig met de kleine problemen van de burger, die wel belangrijk zijn.
Dit is één van de basistaken van een gemeente, niet het organiseren van allerlei evenementen, waar vaak de privé-sector geld aan verdient, of allerlei geldverslindende projecten.  Natuurlijk kan dat eveneens, maar politiek betekent nu éenmaal prioriteiten leggen. Zeker op een ogenblik dat ook de stad Sint-Truiden door omstandigheden, net zoals alle overheden, fors moet besparen.
Prioriteit voor sp.a Sint-Truiden is voorrang geven aan een goed onderhoud van het publiek domein in plaats van dure evenementen te organiseren. En dat hield precies het project integrale veiligheid in.

Waarom is de sneldienst afgeschaft?
Waarom verloopt niet alles meer gecoördineerd via de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken?

Fractieleider Filip Moers en gemeenteraadslid Eddy El Herbouti zijn enkele weken geleden ‘op ronde’ geweest om een aantal foto’s te maken.

 

Zie www.filipmoers.be.
Het is simpel: je kan per buurt, wijk of dorp ‘een reportage maken’ hoe het openbaar domein erbij ligt.

Als zwerfvuil blijft liggen, wordt er vuil bijgegooid.
Een omgeving, die er niet proper bijligt, geeft aanleiding tot allerlei andere anomalieën.

Integrale veiligheid is een kwestie van goede organisatie en goede interne communicatie tussen alle diensten, maar tevens van voldoende personeel op het terrein om kleine euvels op te lossen. En dat is ook veranderd ten opzichte van vroeger: personeel van hoog niveau aanwerven, maar ondertussen niemand meer hebben om concrete werken op het terrein uit te voeren.

Niet bezig met de mensen: ik blijf het herhalen over de CD&V-Open Vld-meerderheid. En dus is eveneens het project rond integrale veiligheid ter ziele gegaan.”  

 

Zie ook Preventie hoort bij veiligheid! van 12-02-2014 en Politie- en veiligheidsbeleid nog zo slecht niet! van 22-02-2013 op deze website.