Officiële opening vernieuwde brandweerschool PLOT

Op vrijdag 29 mei 2015 werd in Genk (Horizonlaan 42) de vernieuwde brandweerschool van het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) geopend in aanwezigheid van onder andere gouverneur Herman Reynders, vice-eerste minister en minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon en bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove: ”Met deze uitbreiding van de terreinen en de vernieuwde installaties zetten we het  PLOT verder op  de kaart voor wat het onderdeel brandweer betreft.

Als minister Jan Jambon zegt dat in de toekomst niet overal nog alles kan georganiseerd worden, buiten de basisopleidingen, ‘bezetten’ wij met deze stap vooruit het terrein.

Ik geloof nooit dat de privé-sector zelf zal investeren in veiligheidsopleidingen als de overheid niet het voorbeeld geeft.
Wij doen dit nu als provincie Limburg en als PLOT zeer nadrukkelijk.
Wij willen absoluut als PLOT een belangrijke opleidingsinstelling zijn en blijven binnen het geïntegreerd veiligheidsbeleid van brandweer, geneeskundige hulp en politie.
De 3 takken treden meer en meer samen op bij calamiteiten. Dan is het niet meer dan logisch dat  de opleidingen ook geïntegreerd verlopen.

Met deze uitbreiding en vernieuwingen geven we brandweermensen, maar tevens betrokken personeel uit  de privé-sector, de mogelijkheid om meer en beter te trainen.
De technische mogelijkheden, die geboden worden, laten de kans om te oefenen voor een keukenbrand, maar tegelijkertijd voor een grote, ingewikkelde bedrijfsbrand. Met andere woorden, alle situaties kunnen gesimuleerd worden.

Het verschil met vroeger?
We kunnen nu veiliger, meer ecologisch en efficiënter werken.”

  

Hieronder vindt u het persbericht en de toespraak van gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
Zie onder andere Toekomst Limburgse politie- en brandweerschool verzekerd. www.tvl.be, 29-05-2015. Radio 2 Limburg, journaal en Twitter, 29-05-2015. Nieuwe installaties Limburgse brandweerschool officieel geopend. www.hbvl.be, 29-05-2015. Brandweer demonstreert nieuwe snufjes. Het Laatste Nieuws, 30-05-2015, p. 43.

Zie ook Bezoek minister Jan Jambon: een maat voor niets? van 19-05-2015 en Stad Genk en provincie Limburg zetten plannen veiligheidscampus door van 30-01-2015 op deze website.