PFOS-vervuiling in de Melsterbeek: blijven opletten!

“Ik heb nog maar eens een schriftelijke parlementaire vraag gesteld aan Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir in verband met de eventuele vervuiling met Perfluoroctaansulfonaten (PFOS)  van de Melsterbeek over een groot gedeelte van de loop, onder andere in de omgeving van Herk-De-Stad en Sint-Truiden”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Het antwoord is nog al geruststellend, maar ik vind dat we moeten blijven opletten.

Ik blijf met een aantal onduidelijkheden zitten. Bovendien zou de bevolking in de brede omgeving geïnformeerd moeten worden over de stand van zaken.

De metingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) stellen dat de situatie verbeterd is in 2020 ten opzichte van 2016.
De volgende metingen zijn pas voorzien in 2023.

Het feit dat dergelijke metingen maar om de drie jaar doorgaan, vind ik veel te weinig.
Voor mij wordt hiermee bevestigd dat leefmilieu en de vervuilingsproblematiek in Vlaanderen te weinig aandacht, lees financiële middelen en personeel, krijgen.
Ik begrijp enigszins de regelmaat, maar na drie jaar kan er al een serieuze vervuiling optreden zonder dat het geweten is.

De stad Sint-Truiden zou er best aan doen om supplementair bodem- en waterstalen te laten nemen, vermits zowel het voormalige stort in Melveren, als het bedrijf Tenneco Automotive dichtbij de Melsterbeek liggen.

De aanbeveling van minister Zuhal Demir om geen water voor vee te gebruiken is een nieuw gegeven. Daarenboven valt het voor mij aan te bevelen om onderzoeken te doen naar de velden waar het water wordt gebruikt om te besproeien.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove en het antwoord van minister Zuhal Demir.  

Hieronder vindt u ook de bijdrage die de lokale nieuwswebsite www.trudocs.be aan dit item schenkt. (1)

 

  • Zie onder andere ‘PFOS vervuiling bij Tenneco Automotive’ van donderdag 4 november 2021 op deze website.
     
  • (1)’Minister Zuhal Demir: “Vee best niet laten drinken van water uit Melsterbeek”’, www.trudocs.be, maandag 6 december 2021.
     
  • Foto: tvl.be, 25 juni 2021, avondnieuws.