Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC) Limburg geïnstalleerd

Op maandag 8 mei 2017 werd in het provinciehuis in Hasselt officieel de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie (POVC) geïnstalleerd  door Inge Moors, gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu.

De oprichting van deze POVC past in het nieuwe Omgevingsdecreet, dat voor Vlaanderen en de provincies in voege is getreden op donderdag 23 februari 2017.
Voor de gemeenten is er mogelijkheid tot uitstel voorzien tot donderdag 1 juni 2017.

“De werking van de POVC is gebaseerd op de werking van de eerdere Provinciale Milieuvergunningscommissies (PMVC).
Met de PMVC Limburg heb ik altijd positieve ervaringen”, aldus Ludwig Vandenhove.
“De POVC is samengesteld uit alle betrokken administraties en zal een onafhankelijk advies verlenen, zowel aan het college van burgemeester en schepenen, als aan de deputatie.”

In de POVC zullen de stedenbouwkundige en de milieuaspecten geïntegreerd worden in één advies.
De bedoeling is om in de nabije toekomst ook de kleinhandelsactiviteiten (socio-economische vergunning) en de wijzigingen in vegetatie en landschap (natuurvergunning) er mee in op te nemen.

Mijn geloof in deze omgevingsvergunning is niet erg groot”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Ik heb dit van begin af aan gezegd en de huidige problemen bij de opstart bevestigen mijn stelling.

Administratieve vereenvoudiging? Het tegenovergestelde doet zich (voorlopig?) voor.
Rechtszekerheid die toeneemt omdat de milieuvergunning vanaf nu permanent wordt? Ik ben benieuwd. En hoe zit het met de handhaving, waar ik mij ernstig zorgen over maak.
Versnelling: de behandelingstermijnen worden korter en dwingender. Ook dat blijkt vandaag bij de concrete toepassing net niet het geval te zijn.

Als je het mij vraagt: een typische Vlaamse regeling!

De cartoon hieronder van Dirk Vercampt, afdelingschef Stedenbouwkundige en Verkavelingsberoepen bij de afdeling Ruimtelijke Ordening (directie Omgeving) en in zijn vrije tijd cartoonist, drukt het goed uit.”

 

Zie ook Omgevingsvergunning: ik heb het altijd gezegd! van 24-02-2017 en Omgevingsvergunning: wat een (Vlaamse) vaudeville! van 26-01-2017 op deze website.