Safety-kamp voor kinderen groot succes

Op donderdag 10 en vrijdag 11 april 2014 was er heel wat belangstelling voor het eerste safety-kamp voor kinderen van het 5de en 6de leerjaar in het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) in Zwartberg (Genk).

“Kinderen en ouders zoeken steeds naar nieuwe zaken om hun kinderen te laten volgen tijdens vakantieperiodes.”, zegt gedeputeerde voor veiligheid Ludwig Vandenhove. “Ik merkte dit ook al tijdens mijn laatste periode als burgemeester van Sint-Truiden.
Meisjes van 8 jaar gaan zelfs al op naaistage (1).
Kinderen creatief en speels laten bezig zijn, ze iets bijbrengen en tegelijkertijd zorgen voor een kwalitatieve en professionele opvang, dat is waar het op aankomt.
De organisatie van dit safety-kamp past hier perfect in.

Bovendien merken we bij opendeurdagen in het PLOT, maar ook bij lokale brandweer- en politiekorpsen, heel wat interesse van kinderen en jongeren voor bepaalde veiligheidsberoepen.”

De doelstelling is dubbel.
Enerzijds worden kinderen meer bewust van bepaalde risico’s, waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden, worden ze  weerbaarder gemaakt en meer vertrouwd gemaakt  met bepaalde veiligheidsrisico’s, zoals een noodoproep beantwoorden,  reageren bij brand, Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO)-tips opdoen, een initiatie in zelfverdediging, omgaan met verkeersrisico’s aan de hand van een verkeerspark en hoe er veilig kan gesurft worden op internet.
Hiertoe worden de lesgevers en de experten van het PLOT ingezet.
Anderzijds leren zij meer respect hebben voor bepaalde veiligheidsberoepen, zoals ambulancier, brandweervrouw of -man en politievrouw of -man. Zo hebben ze tijdens de 2-daagse vingerafdrukken kunnen nemen, een Automatische Externe Defibrillator (AED) leren gebruiken en een vuurtje geblust.
Op die manier wordt misschien hun interesse gewekt om later één van die opleidingen te volgen en/of om er hun beroep van te maken.

Alles werd op een speelse manier aan gebracht en geleerd.

Er was heel wat belangstelling van de pers.

Dit initiatief is zeker voor herhaling vatbaar.
We gaan eens bekijken hoe we gemeenten kunnen stimuleren om dit soort ‘opvang’ lokaal te organiseren.

De kostprijs (95 EUR) was nu misschien wat aan de hoge kant, hetgeen bepaalde categorieën van kinderen en jongeren geen mogelijkheid biedt om zulk “safety-kamp” te volgen. Ook hier moeten we onderzoeken welke de mogelijkheden zijn.

Bedankt en proficiat aan alle personeelsleden en betrokkenen, die zich ingezet hebben voor dit evenement.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Op vrijdag 11 april 2014 vond de diploma uitreiking plaats. 

 

(1) “Zelf rokje gemaakt”. Het Belang van Limburg, 09-04-2014, p. 14.

 

Zie onder andere Op kamp als agent of brandweerman. Het Laatste Nieuws, 11-04-2014, p. 21. VTM-middagjournaal, 11-04-2014. Eén-middagjournaal, 11-04-2014.

Zie ook “Praktijk is belangrijk, (zeker) ook in het politieonderwijs” van 10 februari 2014 op deze website.