Tentoonstelling Jacques Rozenberg in KAZERNE DOSSIN in Mechelen

Op donderdag 4 september 2014 opende de tijdelijke tentoonstelling van Jacques Rozenberg ‘Tussen wanhoop en weerbaarheid’ in KAZERNE DOSSIN, Goswin de Stassartstraat 153 in Mechelen.
De opening viel samen met de plechtige herdenking van 70 JAAR BEVRIJDING KAZERNE DOSSIN.

De uitnodiging vermeldt: “Jacques Rozenberg (1922-1999) vertrok op 31 juli 1943 met Transport XXI vanuit de Dossinkazerne naar Auschwitz.
Hij keerde in mei 1945 als overlevende terug en begon op latere leeftijd te schilderen vanuit zijn verleden: wanhoop en weerbaarheid in kleur en verhaal.
Kazerne Dossin ontving de schenking van het volledige oeuvre van deze even uitzonderlijke, als begaafde kunstenaar.”

Wij hebben deze retrospectieve als Vriendenkring van het Koninklijk Atheneum (KA) al georganiseerd in het voorjaar van 2011.”, zegt Ludwig Vandenhove als voorzitter van deze Vriendenkring.
Het is een hele eer dat wij de kans gekregen hebben van zijn weduwe Andrée Caillet om deze activiteit op te zetten. Dat is ook de reden waarom ik samen met mevrouw Nadine Libens, directeur KA Sint-Truiden en mevrouw Petra Cleeren, directeur Middenschool 1 Sint-Truiden in Mechelen aanwezig was.

Er was heel wat politieaanwezigheid.
Het is niet evident om zo een herdenking op te zetten in aanwezigheid van heel wat Joodse vooraanstaanden en prominenten met de actuele internationale terreurdreiging en de huidige ontwikkelingen in het Midden-Oosten.”

Ik blijf een grote voorstander van herinneringseducatie in het onderwijs.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie onder andere De nazirazzia van 25 mei 1943 van 20-08-2013, Retrospective Jacques Rozenberg van 10-03-2011 en Tentoonstelling ‘Impressies van Auschwitz’ van 29-05-2011 op deze website.